Všechno je dobré

Výprodej zboží|Zboží skladem|Knihy » Autoři » S » Synková Hanka|Knihy » Kategorie » Bylinky|Knihy » Kategorie » Zdravá výživa|Knihy » Nakladatelství » Triton

Cena:209,-
doporučená cena: 299 Kč
SLEVA: 90 Kč
dostupnost: skladem (1 kus)
392 stran, vzba brožovaná,
formát: 200x140 mm, vydáno 2013
hodnocení:3.00, (1 min / 5 max), hlasů:5

Ačokča, amarant, azuki, cizrna, echinacea purpurea, estragon, ganoderma, hatomugi, chlorella, jiaogulan, kaki, kamut, kardamom, karkade, kuzu, maca, mangold, marmite, miso, perila, psyllium, rooibos, rukola, quinoa, shiitake, stevia rebaudiana, tahini, umeboshi, yannoh...

To nejsou zaklínadla, to všechno je k něčemu dobré! Na KAŽDÉ potravině, zelenině, bylince, ba i na plevelech je totiž něco dobrého. Je však třeba vědět CO a K ČEMU.

Spisovatel, textař a moderátor Českého rozhlasu František Novotný napsal: "K tomu, aby nám bylo hezky na těle i na duchu, je knížka Hanky Synkové velmi dobrým vodítkem. Ona totiž umí i do těch větiček plných vůní a chutí přimíchat to nejvzácnější koření na světě: Špetku radosti ze života, špetku pohody, zkrátka od všeho libého přiměřeně, přiměřeně...“

Ukázka:

KURKUMA

Dezinfikuje
Snižuje bolest
Proti kašli, proti virům
Silný antioxidant

Víte, proč je kari koření tak krásně žluté? Protože jedna z nejdůležitějších složek této směsi je kurkuma. Kurkumou nejen že nádherně vylepšíme barvu polévky – třeba “falešné hovězí” – ale kurkumou můžeme zlepšit i své zdraví.

Žlutá a červená barva prý povzbuzuje činnost žláz a zpomaluje tedy hormonální změny při počínajícím přechodu. Doporučuje se proto nejen zařadit do jídelníčku žluté, oranžové a červené ovoce a zeleninu, ale také pokrmy s kari kořením.

Když si něco odřeme a v lékárničce dojde dezinfekční prostředek, můžeme oděrku ošetřit i kurkumou. Dezinfikuje a snižuje bolest. Citlivost na bolest se snižuje prý i když kurkumu požíváme – třeba v horkém mléce nebo v polévce. Kurkuma velmi dobře čistí póry v kůži. A když kurkumový prášek smícháme s medem, máme prostředek k lepšímu odkašlávání. A když si třeba vymkneme kotník, pomůže nám kurkumový obklad.

Kurkuma však sehrává ještě jednu důležitou roli.

Obsahuje totiž kurkuminoidy. A ty – podle nejnovějších výzkumů – působí jako antioxidanty. Potřebujeme je, abychom, jak se říká, nezrezli uvnitř. Dočetla jsem se, že by prý snad měla mít pozitivní účinky dokonce i u Alzheimerovy choroby. Každopádně tím, že budete přidávat kurkumu do jídla, nic nezkazíte.

Autoři knihy Doba jedová II, profesoři a doktoři přírodních věd Anna Strunecká a Jiří Patočka, uvádějí informaci, že v Indii, kde je velká spotřeba kurkumy, je 4,4 krát nižší výskyt Alzheimerovy nemoci než v USA!

Látky obsažené v kurkumě jsou prý dokonce mnohem účinnější než vitamin C či vitamin E.

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc, kurkumu doporučuje v období chřipek. (Stejně jako já ale k tomu radí omezit příjem cukrů, mít dostatek vitamínů, konzumovat zeleninu a také česnek, rybí tuk, černý rybíz, dostatečně pít – zvláště bylinkové čaje a zelený čaj a hlavně ulehnout do postele a odpočinout si!)

Pokud máte problémy s paradentózou, vezměte vatovou tyčinku, namočte jí do kašičky z kurkumy a dáseň u každého zubu důkladně a pravidelně masírujte. Prý se tak zuby dají zachránit, ale nic není zadarmo, takže určitě se to nedá odbýt jedním pokusem.

Kurkuma má protizánětlivé účinky.

Brání shlukování krevních destiček. Takže než se “dopracovat” k tomu, že budeme nuceni píchat si protisrážlivé preparáty typu warfarin, pamatujte na kurkumu, zázvor, jidášovo ucho, červené hroznové víno, konopné semínko, hřebíček a další přírodní látky.

Kurkuma také tlumí růst zhoubných nádorů, chrání játra před jedy, napomáhá rozpouštět ledvinové kameny, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kloubní ohebnost…

To už stojí za to pořídit si takový “kus lékárny”, že?

A kde se kurkuma prodává? Pokud ji neseženete u vás v obchodě, koupíte ji v indických čajovnách nebo v prodejnách s kořením.